SODRÁS | MANK Galéria

A kortárs textilművészet jelenét bemutató VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé magyar alkotóinak nyílik kiállítása a MANK Galériában a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért alapítvány szervezésében. A tárlat a 2021 nyarán bemutatott szombathelyi triennálé több mint 200 műalkotásából 43 művészt mutat be a szentendrei Régi Művésztelep MANK Galériájában.

A textilművészeti triennáléknak 50 éve a Szombathelyi Képtár ad otthont, de a némi kihagyásokkal megrendezett fővárosi bemutatkozások is hagyományteremtő rendezvényekké váltak. 2010-ben az Iparművészeti Múzeum harmadik alkalommal adott helyet a Szombathelyi Textilművészeti triennálé válogatott anyagának, miközben 2016-ban a 18 országból 168 művész 202 alkotását felvonultató V. Nemzetközi Textilművészeti kiállítás teljes anyaga Szombathely után először került bemutatásra a budapesti Vigadó Galéria kiállítóterében.

A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriuma örömmel fogadta el idén a MANK által felajánlott szentendrei kiállítótermet erre a célra. Az országosan és nemzetközileg is meghirdetett SODRÁS című VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén 2021-ben 72 mű szerepelt a fal- és tértextil, 36 mű a textildizájn, 92 alkotás a miniatűrtextil, 13 mű a zászló és 32 alkotás a szalag kategóriában. 2022 júniusában ezen triennálé ma­gyar alkotásainak egy részéből válogatott csoportos kiállítás nyí­lik Szentendrén a MANK Galériában. 

A MANK Galéria terei egy olyan válogatás bemutatását teszi lehetővé, mely az előző évekhez hasonlóan technikai és anyaghasználati megkötés nélkül készülhetett, így a hagyományos textilek mellett a PVC, a gipsz, a nylon, a karton, a drót, a fotó, a szilikon és egyéb alternatív alapanyagok is feltűnnek. A formákkal, anyagokkal, technikákkal kísérletező művek rámutatnak e művészeti ág sokszínűségére, több sajátos területen mutatják be a magyar autonóm textilművészet mindenkori tendenciáit, az alkotók kreativitását és a művészeti ág sokrétűségét a festett, szövött, varrott, hímzett faliképeken, a miniatűrtextileken, a szalagokon és a zászlókon. 

Időpont: 2022. június 15., szerda 18:00

A kiállítás 2022. július 23-i zárónapja módosult, így a tárlat 2022. augusztus 24-ig megtekinthető hétfőtől péntekig 9:00 és 17:00, szombaton 10:00 és 18:00 között. A 2022. augusztus 20-i ünnepnapon, szombaton a MANK Galéria zárva tart.

Helyszín: MANK Galéria H-2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.

A kiállítást megnyitja: Simonovics Ildikó divattörténész, muzeológus

Közreműködik: Kézdy Luca jazz zenész, hegedűművész, zeneszerző, a Santa Diver formáció alapító tagja

Házigazda: Tardy Anna, a MANK ügyvezető igazgatója

A kiállítás kurátora: Hideg Orsolya öltözéktervező- és textilművész, a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriumának tagja

A kiállítás megnyitójára a belépés ingyenes. Térkép

A cikkben szereplő fotókat készítette: MANK Közhasznú Nonprofit Kft. A cikk vezérképe: FÜLÖP Tünde: Életem fonala 2020, részlet | MOME diploma mestermunka, témavezető: Harmati Hedvig DLA habil. 2020 | fotó: Nagy Zoltán 2021 | A mű elnyerte a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. alkotói díját 2021-ben a Szombathelyi Képtárban megrendezett VII.Nemzetközi Textilművészeti Triennálén