SAJTÓ

A VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennále műveinek kiállítása

Magyar Művészeti Akadémia 2022 október 12.

A 2021-ben Szombathelyen megtartott textilművészeti seregszemle válogatott magyar alkotóinak budapesti tárlata nyílik meg a Budapest Design Week hivatalos eseményeként a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Kurátor: Kelecsényi Csilla textilművész, az MMA rendes tagja.

A kiállítást megnyitja Keppel Márton művészettörténész, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat titkára.

Forrás: MMA weboldal / Klebelsberg Kultúrkúria Fotó: Kuttner Ádám

SODRÁS A legjobb hazai textilművészek kiállítása

KILÁTÓ Magazin 2022. október 11.

A 2022-es Design Week eseményeként október 12-től november 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúria az otthona a legjobb hazai textilművészek kiállításának.

A textilművészet a képzőművészet azon ága, mely talán a legjobban jelen van a mindennapjainkban: magunkon hordjuk, körülöttünk tartjuk, a gyakorlatban használjuk. Nem véletlen, hogy a kiállítás bekerült a 2022-es Design Week eseményei közé.

Forrás: Kilátó Magazin | Fotó: Kuttner Ádám

SODRÁS VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé műveinek tárlata

KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA 2022. október 12 – 2022. november 02.

A 2021-ben Szombathelyen megtartott textilművészeti seregszemle alkotóinak budapesti kiállítása.

Tárlatvezetés Hideg Orsolya öltözéktervező iparművésszel 2022. október 24.-én és 2022. november 2-án 10 órától.

A tárlat a Design Week 2022 rendezvénysorozat hivatalos eseménye.

Az országosan és nemzetközileg is meghirdetett tárlaton szereplő alkotások közül a falikárpit, textil design és térobjektek kerülnek fókuszba a Klebelsberg Kultúrkúria Barbakán és emeleti Szalon kiállítótermeiben.

Védnök: Őrsi Gergely, Budapest II. kerület polgármestere

A kiállítást megnyitja Keppel Márton művészettörténész.

Forrás: Klebelsberg Kultúrkúria | Fotó: Kuttner Ádám

Színek, hangok, ízek

KARC FM rádió 2022. július 30. 11:00

Mohácsi Szilvia riportja

“A szövött faliképektől, a miniatűrtextilekig, az ezerarcú textil mutatkozik be a legfrissebb kortárs alkotásokon keresztül Szentendrén a MANK Galériában. Mindezekkel várja Önöket szombat délelőtt 11 órától Mohácsi Szilvia a Karc FM rádió Hangok, színek, ízek című kulturális rovatának második részében.”

Forrás: Karc FM Mixcloud | A cikk vezérképe: MANK Nonprofit Kft.

Textilművészeti kiállítás a MANK Galériában

TV Szentendre 2022. augusztus 1.

SZENTENDRE MA – Hírmagazin

“A 2021-es VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé magyarországi kiállítóinak műtárgyaiból 43 alkotó felkérésével rendezett kiállítás 2022. augusztus 24-ig látható a MANK Galériában Szentendrén. A tárlatot Tardy Anna – a MANK Közhasznú nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója – felkérésére rendezte meg közösen a Régi Művésztelep Galéria és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriuma.”

A kiállításról készült tudósítást a TV Szentendre stábja készítette. Szerkesztő: Tuica Zsófia | Operatőr: Zámbó Szonja | Vágó: Hangyál Bence | Riporter-narrátor: Oganova Eranyak | Gyártásvezető: Csicskovics Anikó

Forrás: TV Szentendre | A cikk vezérképe: MANK Nonprofit Kft.

A kreativitás végtelen hálója

Magyar Krónika Magazin 2021. szeptember No.88.

Kéri Gáspár írása

“Kimondhatatlanul gazdag az az asszociációs háló, amely a háromévente megrendezett szemle aktuális hívószavából kibomlik. A sodrás szóról a laikusnak talán a folyók jutnak elsőként eszébe, ahogy szárazföldeket behálózva, hosszú évezredeken át rombolva és építkezve keresik az utat a tengerek felé. Egy pillanatra felsejlik a filmrendező Gaál István 1964-es remekműve, a Sodrásban is, amely a folyó fizikai tulajdonságain túl az elmúlás, a felnőtté válás egyenes irányú, ám a legkevésbé sem egyszerű folyamatait boncolgatja lírai eszközökkel.”

Forrás: @facebook.com/amagyarkronika cikk vezérképe: Földi Kinga Virágzás című alkotása, fotó: Kovács Alida

Örvények és hullámok

Magyar Iparművészet / Tárgyközelben rovat 2021./4.

Farkasdy Melinda – művészettörténész – írása a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé Fal- és Tértextil kategóriájában bemutatott ÖRVÉNY installáció műről, melyet Pázmány Judit alkotott.

Pázmány Judit – elnyerte Az Év Textilművésze 2021 Díjat, melyet a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriuma ítél oda kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészi munkáért. Pázmány Judit az elmúlt években textilből és drótból készült szoborszerű installációi az Örvény című műben teljesedtek ki a Sodrás téma elvont és egyben tárgyszerű, nagyvonalú megjelenítésével. A díjat átadta Orsolya Hideg az alapítvány kuratóriumának tagja.

Műtárgy fotó: Oravecz István | Portré: Savaria Forum Nagy Jácint

SODRÁS a Szombathelyi Képtárban

A Szombathelyi Képtár kisfilmje 2021.szeptember 28.

Készítette a Szombathelyi Képtár

Még egy utolsó visszapillantás a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléra. A Képtár beszámolójában megszólal Molnár Eszter művészettörténész, Harmati Hedvig DLA habil egyetemi tanár textilművész, Tóth Magdolna szobrász, valamint a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriumának tagjai Hideg Orsolya ruha-, és textiltervező művész és Papp-Vid Dóra textilművész.

A Szombathelyi Képtár mint a textilművészet kikötője

Magyar Iparművészet cikke 2021./4.

Cebula Anna – képtár igazgató művészettörténész, muzeológus – írása a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléról, melynek fogalma 1969 óta szorosan összekapcsolódik Szombathely városával.

A textiles seregszemlék 1988-tól itt mutatkoznak be biennálék és – a későbbiekben – triennálék formájában. A Képtár létrejöttéről, múltjáról, jelenéről és az aktuális SODRÁS tematikájú kiállítás néhány alkotásáról olvashatnak érdekes beszámolót.

Kép: SÁNDOR Eszter: ROSSZ ÁLOM, 2021 fotó: Bonyhádi Zoltán

Divat és Design

Duna TV / Divat és Design műsor adását készítette:

Orosz Andrea szerkesztő riporter és Kuzma Viktor operatőr

Beszámolóban megszólaltatnak alkotókat és a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriumának tagjait is akik a seregszemle felhívását és az esemény megszervezését végezték 2019-től 2021-ig.

A kisfilm a triennálé megnyitóján készült interjúk által képet ad a Sodrás tematikára épülő idei tárlatról.

VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé Szombathelyen

Magyar Művészeti Akadémia weboldalának cikke 2021. június 21.

Tizenhét országból érkeztek alkotások a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennáléra, amelyet 2021. június 18-án délután nyitottak meg a Szombathelyi Képtárban. 

A zsűri tagja, dr. Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntőjében elismeréssel szólt a városról és múzeumáról, amely immár több mint fél évszázada ad otthont a textilművészeti biennáléknak, majd triennáléknak, átívelve az időközben változó társadalmi és politikai berendezkedést.

fotó: Unger Tamás

VII. Textilművészeti Triennálé a Képtárban

VAS MEGYEI HÍRPORTÁL http://www.vaol.hu

Tersztyánszky Krisztina cikke 2021. június 19.

A Szombathelyi Képtárban megnyílt a Hetedik Nemzetközi Textilművészeti Triennálé, amely egyben az intézmény felújítás utáni első programja. A kortárs textilművészet legújabb seregszemléjén három kontinens 17 országának alkotói képviseltetik magukat, összesen mintegy 250 művel. A meghirdetők mottóul a Sodrást választották, és öt kategóriában várták a pályaműveket. A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a Szombathelyi Képtár közös rendezvényének megnyitója nagy érdeklődés mellett zajlott a megújult kiállítóterekben. Csapláros Andrea múzeumigazgató köszönetét fejezte ki, hogy a professzionális környezetben a tervezett időben megnyílhatott a textiltriennálé. Olvassa tovább a cikket, itt

fotó: Unger Tamás

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé

Savaria Fórum cikke 2021. június 18.

A tárlatot – a hivatalos köszöntők után – Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója nyitotta meg, aki elmondta: nagy örömükre szolgált, hogy az idei triennálén a fal- és tértextil kategóriára az előző évekhez képest is kimagaslóan sok művel pályázatak az alkotók, holott a koronavírus-járvány miatt a külföldi kiállító országok száma kevesebb mint a fele a megszokottnak. Cebula Anna úgy fogalmazott: a triennále témakiírásának megfelelően jelen van a “sodrás és sodródás”. Amikor két évvel ezelőtt a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratórium tagjai megfogalmazták a sodrást, mint hívószót, még senki sem gondolt arra, hogy mennyire aktuális lesz – mondta. Olvassa tovább a cikket, itt

fotó: Nagy Jácint

VII. Textilművészeti Triennálé a Képtárban

www.nyugat.hu képgalériája 2021. június 18.

A kiállításról és a megnyitó ünnepségről készült fotók Nagy Zoltán fotográfus kamerája szemszögéből.

fotó: Nagy Zoltán

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé Szombathelyen

Szombathely Megyei Jogú Város honlapja 2021. június 18.

Horváth Soma, Szombathely MJV kultúráért is felelős alpolgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott: a nemzetközi textil triennále egyben a felújított képtár megnyitása is. A kiállítás megnyitását követően a hagyományokat követve átadták a nemzetközi textiltriennále meghirdetett kategóriáiban legjobbnak ítélt alkotások, alkotók díjait. A tárlat augusztus 29-ig tekinthető meg a szombathelyi Képtárban.

fotó: Bonyhádi Zoltán

Interjú a szombathelyi textiltriennálé rendezőivel

Szombathelyi Televízió 2021. június 1.

A Kulturális Magazin MŰHELY című adásában Vincze Bence riporter beszélget Cebula Annával, a szombathelyi Képtár igazgatójával és Attalai Zitával, a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért elnökével a 2021. június 18-án megrendezésre kerülő kiállítás megnyitóról.

fotó: Nagy Zoltán

Megnyílt a 7. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé Szombathelyen

www.kultura.hu 2021. június 18.

fotó: Bonyhádi Zoltán

Tóth Magdolna alkotói díjat vehetett át a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén

www.vaskarika.hu cikke 2021 június 19.

A szombathelyi textilbiennálék, textiltriennálék történetében talán az eddigi legfiatalabb díjazott lett a 23 éves vasszécsenyi Tóth Magdolna, aki jövőre diplomázik a PTE Művészeti Karának szobrászművész szakán. Tóth Magdolna az Irokéz Galéria tehetséggondozó pályázatán tűnt fel 2009-ben, amikor általános iskolásként öccsével közösen készített alkotásával díjat nyertek. A szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. 2017-ben adták át első köztéri alkotását, Tóth Jenő szalézi szerzetestanár emléktábláját Vasszécsenyben. Olvassa tovább a cikket, itt

fotó: Garas Kálmán

Újra a textilművészet otthonává válik a Szombathelyi Képtár idén nyáron

Magyar Múzeumok.hu 2021 április 10.

Márton Brigitta cikke

A cikk nyitóképe: Vereczkey Szilvia: Tavaszi Szellő (2015) című alkotása V. Textiltriennálé fotó: M. Fodor Éva

ArteMorbida

Textile Arts Magazine 2021 március 19.

ArteMorbida is a space dedicated to the varied panorama of contemporary textile arts. The web-site like the magazine is designed and created with the aim of collecting and witnessing the news and the latest trends in the sector to encourage and facilitate the dissemination of the culture of Fiber Art, stimulating the interest of the public and promoting the recognition of Textiles as an autonomous means in the most vast field of contemporary arts.

The international art magazine published online an article presenting the 7th International Textile Arts Triennial of Hungary 2021 in Italian and in English language.

kép: SODRÁS / Rozmann Ágnes 2021

VI. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé megnyitó

VII.Nemzetközi Textilművészeti Triennálé 2021

PÁLYÁZAT MENEDZSER 2021. január. 7.

Médiapartnerünk a pályázat népszerűsítésében a PályázatMenedzser.hu oldalán is elérhető a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé 2021 Felhívása

Képillusztráció 2018-as Triennálé, fotó: nyugat.hu / Nagy Zoltán

Szombathely Megyei Jogú Város Értéktára 2017

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG – Szombathelyi Textilbiennálék és Textiltriennálék Sütő Éva textilművész írása 2017

Az 1970 szeptemberében a Savaria Múzeum falai között bemutatott első nagy tárlat a Fal – és Tértextil kategóriának a kiállítása volt. A művészek felszabadultan, sok érdekes megoldással jelentek meg, ahol azért még a falitextilek domináltak. A második biennálén már nemcsak a biennále címében szerepelt a tértextil, hanem valóban megjelentek a fal síkjából kilépő, plasztikus teret meghódító munkák. Az 1974-es harmadik biennálén térelválasztók sora került bemutatásra a Savaria Múzeum kiállítóterében, amelyek már nemcsak domborművek, hanem valódi háromdimenziós alkotások voltak. A munkák számát és méretét tekintve is gazdagabb volt ez a tárlat az előzőeknél. Míg az első kiállításokon túlnyomórészt a kézzel festett vagy nyomott textil volt az uralkodó, addig a III. Fal- és Tértextil Biennálén, a művészek majdhogynem monokróm munkákkal vettek részt, kevesebbel többet kívántak kifejezni. Ennek mintegy ellentéte volt a negyedik biennále, amely a monokróm halk kifejezésformája után színgazdag tarkaságba csapott át (Attalai Gábor: 20 szalag, Péreli Zsuzsa: Régiség,). Ez volt az első olyan biennále, amelyiken nemcsak szerepelt, hanem dominánssá vált a tértextil (Ardai Ildikó: Variáció, Gecser Lujza : Hidak,) Olvassa tovább a cikket, itt…

Kép: Szombathelyi Értéktár,kulturális örökség

15 országból 204 alkotás teszi izgalmassá a 6. Textiltriennálét Szombathelyen

2018. július 4.

A textilbiennálé még a ’70-es években a Savaria Múzeumban indult útjára, akkoriban kortárs iparművészek fal-és tértextil-munkáit állították ki. Az évente jelentkező kiállításnak 1988-tól a Szombathelyi Képtár ad otthont. 2003-tól pedig a biennálékat triennálé váltotta fel, idén már hatodszorra. Az emeleti kiállítótermeken kívül a földszinten is nyílt egy új kiállítás, A TEXTIL SZOMBATHELYI ÚTJA 1970-2018 címmel, mely válogatás a Szombathelyi Képtár gyűjteményéből. Olvassa tovább a cikket, itt…

Kép: nyugat.hu fotó: Nagy Zoltán

Újra textiltriennále Szombathelyen

Magyar Művészeti Akadémia 2015. június 28.

Megnyílt pénteken az 5. Textilművészeti Triennále Szombathelyen. A nemzetközileg is különlegesnek számító seregszemlén 18 országból 168 művész 202 alkotása látható. Az idei triennále egyik fő alapanyaga a selyem, központi témája pedig az “imago”, vagyis az egyéni képalkotás, művészeti megjelenítés, ennek megfelelően születtek különböző technikákkal az alkotások. A megnyitón Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke kiemelte: a triennále különlegessége, hogy egyszerre képes bemutatni a textilművészet eltérő ágainak és megoldásainak sokszínűségét. Felidézte, hogy Szombathely már negyvenöt éve ad otthont a textilművészeti biennáléknak és triennáléknak. Olvassa tovább a cikket, itt…

Kép: MMA weboldal

Együtt mozdulunk – 6. Textiltriennálé a Szombathelyi Képtárban

2018. június 30. Rozán Eszter cikke

​Hatodik alkalommal nyílt textiltriennálé a Szombathelyi Képtárban. Az idei évben az “elmozdulás” hívószóra küldték el alkotásaikat a művészek. A földszinten kamarakiállítás tekinthető meg “A textil szombathelyi útja 1970-2018” címmel. Óriási érdeklődés mellett nyílt meg a 6. Textiltriennálé a Szombathelyi Képtárban. Az esős időszak után előbújó napsugár sokakat elcsábított a képtárba, hogy megnézzék a textilművészet legújabb terméseit. A megnyitón Czenki Zsuzsanna, a Savaria Múzeum igazgatóhelyettese elmondta, minden biennálé és triennálé megnyitása ünnep. Egy ilyen kiállítás remek alkalmat nyújt arra, hogy meglássuk, merre halad a textilművészet, hiszen a világ minden tájáról jelen vannak az alkotók. A triennálék mindig egy-egy hívószó köré épülnek fel, ez a szó a mostani alkalommal az „elmozdulás” volt. Olvassa tovább a cikket, itt…

Kép: Vaskarika.hu

Fifth International Textile Art Triennial

Magyar Művészeti Akadémia 2016. March 1.  |  by Fekete György

The unique textile art exhibition is running from 23 February until 27 March in Vigadó Gallery, Budapest. The full display of 202 works of 168 artists from 18 countries has been presented in Budapest for the first time thanks to the support of the Hungarian Academy of Arts.The 5th International Textile Art Triennial – organised by the Board of Trustees of the Cultural Foundation for Textile Arts and the Gallery of Szombathely and supported mainly by the National Cultural Fund of Hungary – has been devised to focus on the inspiring call of the motto Imago, which – according to the conception of the organizers – means individual image making. Read more…

Photo: MMA website

A Magyar Múzeumok Honlapja

2006. július 21.

2003-tól a Szombathelyi Képtár valamint a textilművészetért létrehozott Kulturális Alapítvány megújult háromévenkénti seregszemleként indította be az 1. Textilművészeti Triennálét. 2006. július 21-én nyitja meg kapuit a 2. Textilművészeti Triennálé öt kategóriában. A textil több mint 30 éve van jelen Szombathely város kulturális életében. 1968-ban a képző-és iparművészet hazai területi újrafelosztása során Szombathely lett a textilbiennálék fellegvára. A textilbiennálék hazai és nemzetközi rangja a művészeti életben rendkívül elismert. Jó érzéssel tölt el minket, hogy a magyar textil összecseng Szombathely nevével. Ezek alatt az évek alatt 43 ország közel 2000 résztvevője fordult meg műveivel városunkban. Olvassa tovább a cikket, itt…

Kép: A magyar múzeumok honlapja

VI. TextilTriennálé

2018. július 3.  | Szombathely Televízió

Hazai és nemzetközi textilművészek több mint kétszáz munkája látható a Szombathelyi Képtárban. A hatodik Textilművészeti Triennálé a hagyományos gobelinektől a legújabb technológiával készített alkotásokig átfogó képet ad a válogatás ebből a sokszínű művészeti ágból. ​Tekintse meg a teljes videót,itt…  

Forrás: Szombathely Televízió