RÓLUNK

KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNY a TEXTILMŰVÉSZETÉRT

Közhasznú testület 1991

​Kulturális Alapítvány a Textilművészetért közhasznú alapítványt a Magyar Képző,- és Iparművészek Szövetsége alapította 1991-ben azzal a céllal, hogy szolgálja és óvja a magyar kultúra értékeit, képviselje és támogassa a hazai és egyetemes művészetet, a kiemelkedő szakmai törekvéseket, valamint a textilművészet tradícióit, támogassa a textilművészet iránt elkötelezett művész közösséget.

Az alapítvány munkájának középpontjában a Nemzetközi Textilművészeti Triennálé megszervezése és a bemutatott textilművészeti szakmai örökség gondozása áll. A háromévente megrendezésre kerülő seregszemle a Közép-Európai régió egyik legrégebbi hagyományú kortárs textilművészeti gyűjtőkiállítása, melynek immár 50 éve Szombathely városa ad otthont a Szombathelyi Képtárban. | 2021 |

Kép: IKEDA Chiho: LÉLEGZET, 2017, 214x20cm / részlet – Fotó: Chiho IKEDA / Japán 

MKISZ

Alapító szervezetünk, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége ( MKISZ )

A Magyar Képző-, és Iparművészek Szövetsége 1991-ben hozta létre az Alapítványunkat azzal a tartós közérdekű céllal, hogy a kulturális örökség védelme céljából olyan közhasznú tevékenységet lásson el mint pld. a hazai és külföldi szakmai kapcsolatok minél szélesebb körű kifejlesztése és elmélyítése, új kapcsolatok kiépítése, koordinálása más művészeti ágakkal, kapcsolatkeresés minden területtel, mely összhangba hozható saját bemutatkozásával, hazai és nemzetközi bemutatkozási lehetőségek szervezésével, támogatásával az alkotószabadság és az alkotói minőség védelme érdekében.

Az Alapítványunk kinyilvánítja, hogy a magyar textilművészet a magyar kultúra szerves alkotó része ezért a magyar textilművészet jelenlétének biztosítása alapvető fontosságú a kortárs magyar és nemzetközi kulturális életben. Célunk, hogy az elkövetkezendő években várható köz-, és magánberuházásokban való részvételünk fontosságára felhívjuk a figyelmet.

Alapítványunk hivatalos székhelyét a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége ( MKISZ ) biztosítja, elnökének – Simonffy Márta Ferenczy Noémi díjas textilművész szakmai támogatásával. MKISZ weboldala

Kép: MÁDER Indira:„KEZDETBEN VOLT AZ IGE”, 2016, 220×94 cm Fotó: SZIJJÁRTÓ Jenő

A KURATÓRIUM 2019-23

Alapítványunk Kuratóriumát kortárs textilművészek vezetik. A közfeladatként meghatározott kulturális örökség védelméhez kapcsolódóan az Alapítvány Kuratóriuma együttműködik az állami és önkormányzati szervekkel, pályázatok formájában támogatásért folyamodik. Ugyancsak biztosítja a kiemelkedő textilművészeti szakmai munka értékelését, díjazását, és e cél érdekében – lehetőség szerint – évente kiadni „Az Év Textilművésze és Az Év Textildesignere díj”-at. Az alapítványi vagyon felhasználásáról az Alapító Okirat rendelkezései, továbbá az alapítványhoz csatlakozó adományozók által meghatározott és a Kuratórium által elfogadott feltételek keretei között a Kuratórium dönt. A kurátorokat az alapító kéri fel határozott időre. A jelenleg hivatalban levő tisztségviselők:

Attalai Zita, Ferenczy Noémi díjas cipőtervező művész, az alapítvány elnöke

Kneisz Eszter, Ferenczy Noémi díjas kárpitművész, az alapítvány alelnöke

Hideg Orsolya, textiltervező művész

Nyíri Katalin, textiltervező művész

Papp-Vid Dóra DLA, textiltervező művész, egyetemi docens

Sipos Éva, textiltervező művész

A Felügyelőbizottság tagjai:

Sárváry Katalin DLA, Munkácsy Mihály díjas textiltervező művész, az Alapítvány korábbi elnöke

Keszthelyi Ferencné, művészettörténész

Szűcs Blanka, textiltervező művész

Kép: MAKKAI Márta: PHOENIX, 2017, 144 x 95 cm Fotó / Photo: KRISTÓFY Dániel 

TÁMOGATÓINK

Alapítványunk közfeladatként végzett – kulturális örökség védelméhez kapcsolódó – munkáját államháztartási hivatalok és kulturális intézetek, valamint magán alapítványok támogatják. A pályázatok útján odaítélt támogatások segítségével tudjuk elvégezni a triennálé előkészítéséhez és megvalósításához szükséges feladatokat. 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia MMA-20-P pályázata tette lehetővé  weboldalunk létrehozását. A fejlesztést, karbantartást és a tartalom aktualizálását a Nemzeti Kulturális Alap támogatása biztosította 2021-ben. Weboldalunk segítségével a triennálét és a kortárs textilművészetet szélesebb körben be tudjuk mutatni a hazai és külföldi érdeklődőknek, valamint naprakész információkkal szolgálunk mind az alkotóművészeknek, mind a kultúra iránt érdeklődők számára. Célunk, hogy a kulturális értékeket feltáró tevékenységünkről ne csak a szűk szakmai körök kapjanak tájékoztatást, hanem a gazdasági és társadalmi élet főbb szereplői is megismerhessék és támogassák küldetésünket.

Támogatóinkról bővebben, itt :

Kép: PAPP-VID Dóra DLA : KLÍMA 3. – női öltözék, 2018 Fotó : PAPP-VID Dóra

BETEKINTÉS A KIÁLLÍTÁSOK ARCHÍVUMÁBA

Művészek és műalkotások 1976 – 2018

​Kulturális Alapítvány a Textilművészetért Kuratóriuma célul tűzte ki a kortárs textilművészeink kiemelkedő szakmai teljesítményének bemutatását a nagyközönség felé is. A textilművészeti szakmában több száz alkotó kitartó munkájának eredményeképp a kortárs magyar textilművészet bárhol a világon felveszi a versenyt a legnagyobb és leggazdagabb országok teljesítményével is. Ennek a ténynek népszerűsítésére a Facebook nyilvánosságát használjuk, ahol igyekszünk bemutatni minél több művet és alkotót.

Tematikusan felépítve néha visszatekintünk a múltba és a régebbi tárlatok anyagait is leközöljük. A hetvenes évek Nagyjairól, a Biennálékról is hírt adunk hiszen az Alapítványunk egyik alapfeladata, hogy szolgálja és óvja a magyar kultúra értékeit, képviselje és támogassa a hazai és egyetemes művészetet, a kiemelkedő szakmai törekvéseket, valamint a textilművészet tradícióit.

Látogassa meg FACEBOOK oldalunkat!

Kép: TÓTH Szilvia: ELMOZDULÁSOK, 2017, 210×9-35 cm Fotó: DARÓCZI Péter

A SZOMBATHELYI KÉRTÁRRÓL

Hogyan vált a Nemzetközi Textilművészeti Triennálék otthonává Szombathely városa és a Képtár?

​A kezdet 1968 – Ernst Múzeum

Magyarországon az 1960-as évek második felére érkezett el az az idő, amikor a kultúrpolitika megengedte, hogy a nagy mammut kiállítások helyett a művészeti ágak, külön külön mutatkozhassanak be egy egy kiállítással. Így kerülhetett sor 1968-ban az Ernst Múzeumban a  Textil – Falikép ’68 című kiállításra.

​Biennálék​
Az 1970-ben útjára indított I. Fal- és Tértextil Biennále igazolta annak az elhatározásnak a megalapozottságát, hogy Dunántúlon, Vas megyében – a textilipar egykori fellegvárában – Szombathelyen teremtsék meg a „szálművészet” fórumát. 1970-ben egy kategóriából, a fal- és tértextilből kiindult kiállításfolyam az évek előrehaladtával további kategóriákkal bővült. 1973-tól megjelent az ipari textil biennálé, majd 1975-ben a miniatűrtextil biennálé, amely 1976-ra nemzetközi megmérettetéssé vált

​Miért lett Triennálé? 2002-ben a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Textil Szakosztálya és a Szombathelyi Képtár vezetősége úgy döntött, hogy ezentúl három évente hívja seregszemlére a textilművészeket: a biennálék helyébe így a triennálék léptek. Szombathely az elmúlt több, mint 50 esztendő alatt 78 textilművészeti kiállításnak adott otthont biennálé és triennálé formájában. Olvassa tovább a teljes cikket, itt…

Forrás: Cebula Anna igazgató, művészettörténész a Szombathelyi Képtár főmuzeológusa