DÍJAZOTTAK 2021

Bemutatjuk a VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén díjazott műveket és alkotóikat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Díját Fal- és Tértextil kategóriában elnyerte RICHTER SÁRA: JEL című alkotása ( 2 oldal x 300 x 50 cm ) A díjat átadta Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója.

A Magyar Művészeti Akadémia Díját Fal- és Tértextil kategóriában elnyerte CSÓKÁS EMESE: REPÜLÉS c. alkotása ( 90×150 cm ). A díjat átadta dr. Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára.

A Magyar Művészeti Akadémia Díját Textildesign kategóriában elnyerte SZŰCS BLANKA: RE-CLOTHES I-II. című öltözék kollekciója. A díjat átadta Kelecsényi Csilla DLA képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Díját Fal- és Tértextil kategóriában elnyerte FÜLÖP TÜNDE: ÉLETEM FONALA című térobjektje, 7 db x 163 x 55cm. ( MOME diploma mestermunka, Témavezető : Harmati Hedvig DLA habil. 2020 ) A díjat átadta Roskó Mária a MANK művészeti tanácsadója.

A Magyar Formatervezési Tanács Díját Fal- és Tértextil kategóriában elnyerte BERECZ VANDA: FEEL című térobjektje. A díjat átadta Majcher Barbara főtanácsos, és Harmati Hedvig DLA habil egyetemi tanár, az MFTI művészeti tanácsadója.

A Polgár Csaba Díjat Fal- és Tértextil kategóriában elnyerte KISS KATALIN: ÁTKELŐ című alkotása, 202 x 150 cm. A díjat átadta Polgárné Varga Zsuzsanna és T.Doromby Mária textilművész. A Polgár Csaba Díjat – Polgárné Varga Zsuzsanna – alapította Polgár Csaba textilművész emlékére. A Polgár Csaba Díj 2021-ben elsőízben került kiosztásra.

A Rózsa Anna Alapítvány Díját Fal- és Tértextil kategóriában elnyerte LÁNG-MITICZKY KATALIN: SZÍNEK ÉS RITMUSOK SODRÁSÁBAN című alkotása (200 x 105 cm). A díjat átadta Kovács József formatervező művész, a Rózsa Anna Alapítvány elnöke.

BIHARI-BAKODI SZILVIA elnyerte a Nagano Goro Miniature Textile Award 2021 Díjat a PÁLYÁK című alkotásával. ( 7,5×7,5x 7,5 cm ) A díjat – NAGANO GORO TÁVOLLÉTÉBEN – átadta Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója.

Szombathely Megyei Jogú Város Díját Fal- és Tértextil kategóriában elnyerte BOCZ BEA: TENGERKERT című alkotása (99×153 cm). A díjat átadta Horváth Soma, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere.

NYÍRI KATALIN elnyerte a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének Díját Szalag kategóriában a SZEMÉLYES PARTITÚRA – MOLTO VIVACE c. alkotásával ( 422 x 20 cm) . A díjat átadta Szűcs Blanka, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Textil szakosztályának vezetője.

CSÍKSZENTMIHÁLYI RÉKA elnyerte a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének Díját Zászló kategóriában ÁRRAL SZEMBEN ( 300×100 cm ) című alkotásával. A díjat átadta Szűcs Blanka, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Textil szakosztályának vezetője.

KOVÁCS MÓNI, a KOMONKA márka alapítója és tervezője elnyerte Az Év Textildesignere 2021 Díjat, melyet a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriuma ítél oda kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészi és tervezői munkáért. A díjat átadta Attalai Zita, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Vas Megyei Közgyűlés Díját Fal- és Tértextil kategóriában elnyerte RÓNAI ÉVA: LASSÚ VÍZ, PARTOT MOS című gobelinje, 210 x 150 cm. RÓNAI ÉVA TÁVOLLÉTÉBEN a díjat átvette Kneisz Eszter, a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért alelnöke. A díjat átadta Dr. Balázsy Péter a Vas Megyei Önkormányzat megyei jegyzője.

TÓTH MAGDOLNA: KÓRUS, (200x300x300 cm) című térobjektje elnyerte a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének Díját Fal- és Tértextil kategóriában. A díjat átadta Szűcs Blanka, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége Textil szakosztályának vezetője.

PÁZMÁNY JUDIT elnyerte Az Év Textilművésze 2021 Díjat, melyet a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért kuratóriuma ítél oda kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészi munkáért. Pázmány Judit az elmúlt években textilből és drótból készült szoborszerű installációi az ÖRVÉNY című műben teljesedtek ki a Sodrás téma elvont és egyben tárgyszerű, nagyvonalú megjelenítésével. A díjat átadta Hideg Orsolya, az alapítvány kuratóriumának tagja.

ORBÁN ANNA-MÁRIA: KÉK RITMUS című alkotásával ( 272x56x6 cm ) elnyerte a Szombathelyi Képtár Díját.

ARDAI ILDIKÓ, KECSKÉS ÁGNES és MÁLIK IRÉN – a Szombathelyi Textilbiennálék és Textiltriennálék 50 éve alatt a legtöbbször részt vett művészek – bronz emlékplakettet kaptak, melyet Kékesi Gábor szobrászművész készített. A díjat átadta Cebula Anna a Szombathelyi Képtár igazgatója.

Elismerő oklevél különdíjban részesültek az alábbi alkotások:

Fotó: Nagy Zoltán, Nyugat.hu, Vaskarika.hu, Savaria Fórum Nagy Jácint, Vas Népe Unger Tamás, Bonyhádi Zoltán

A VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé 2021-es Díjazottjainak listája letölthető innen:

Kiemelt kép: A MANK Nonprofit kft. Díját Fülöp Tündének átadta Roskó Mária, a MANK művészeti tanácsadója – fotó: Nagy Jácint Savaria Fórum