KÜLDETÉSÜNK és CÉLJAINK

A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért tevékenysége és céljai

​A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért közhasznú testület munkájának középpontjában a – Nemzetközi Textilművészeti Triennálé által folyamatosan bemutatott – textilművészeti szakmai örökség gondozása áll. Az Alapítványt a Magyar Képző,- és Iparművészek Szövetsége alapította 1991-ben. Alapítvány kuratóriumát kortárs textilművészek alkotják, mely művészettörténészek, bölcsészek, művészeti írók bevonásával határozza meg a mindenkori pályázati felhívásban a beadandó művek alkotói témáját. Legutóbbi esemény 2021-ben volt, jelenleg a VIII.Textilművészeti Triennálé 2024-es megrendezésének előkészítése kezdődött el. A kiállításon való részvételre a meghirdetett 5 kategóriában pályázhatnak a professzionális textilművészek, képző-, és iparművészek, Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE), Magyar Képző-, és Iparművészek Szövetsége (MKISZ), Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE), Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) tagjai, és a művészeti felsőoktatási intézmények hallgatói, akik e témakörben érdekeltek, és akik olyan művet hoznak létre, amely utal a textil tulajdonságaira vagy gondolatait a textil nyelvén, fogalmazza meg. A magyar és angol nyelvű 2024 FELHÍVÁS-t a hazai és nemzetközi alkotók számára 2022 tavasszal hirdetjük meg.

Az alapítványunk 2020-ban lehetőséget kapott a Magyar Művészeti Akadémia támogatása által arra, hogy ezt a weboldalt létrehozzuk, hogy információkat adjunk a magyar textilművészet 50 éves múltjáról és jelenéről a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Szombathelyi Képtár céljairól és kooprodukciójáról a szakmai, és a nagyközönség valamint az érdeklődők számára.

Online kommunikációs munkánkban a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásai vannak segítségünkre.

Kép: HENDZSEL ILONA: SZÉTSZABDALT VALÓSÁG – 2018 215x140x5 cm Fotó: HENDZSEL Ilona

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s